معرفی انواع زنجیره های صنعتی

زنجیرهای صنعتی

هدف تولید و ساخت:

هدف از طراحی تا ساخت انواع متنوع زنجیر های صنعتی فقط و فقط انتقال نیرو آن هم در انواع روش های متداول آن می باشد. وقتی که از انتقال نیرو صحبت می کنیم، این انتقال می تواند شامل طیف وسیعی از عملکرد های صنعتی و نیمه صنعتی و حتی جاری در امور روزمره ی زندگی باشد. مواردی از انتقال نیروی پا تا چرخ در یک دوچرخه ی ساده گرفته تا به حرکت در آوردن محور های سنگین و پیچیده ی دستگاه های عظیم صنعتی.
به هر صورت زنجیر صنعتی یکی از انواع روش ها در انتقال نیرو می باشد. مواردی مانند استفاده از انواع تسمه ها یا کوپلینگ ها و یا گیربکس ها نیز می توانند به نوعی در انتقال نیرو مورد استفاده قرار گیرند. اما استفاده از زنجیر صنعتی می تواند علاوه بر صرف هزینه ‌های منطقی در کنار حجم پایین و عدم بهره بردن از تکنولوژی پیچیده یا خاص، خرابی ‌های کم و قابل تحلیل همراه با انتقال مطمئن با راندمان بالای نیرو را برای هر دستگاهی به ارمغان بیاورد.

از این رو می ‌توان به وضوح شاهد استفاده ی فراوان از زنجیر صنعتی در طیف گسترده ‌ای از فعالیت های متنوعی باشیم. مانند موارد:

  • حرکت دادن و کشیدن اجسام
  • صنعت خودروسازی
  • استفاده در تجهیزات کشاورزی
  • کاربرد در صنایع معدنی
  • استفاده در طراحی انواع نوار نقاله ها از صنایع غذایی تا ذوب فلزات
  • استفاده ی گسترده در طراحی بسیاری از سیستم های موتوری و نقلیه

 

مزایا و معایب استفاده از انواع زنجیر صنعتی:

هر تجهیزی در زمان طراحی تا بهره برداری خود می تواند مزایای متعددی را همراه خود داشته باشد. اما در طول بهره برداری به هر نحو شاهد معایبی نیز خواهیم بود. زنجیر های صنعتی نیز با توجه به ماهیت صنعتی ای که دارند، در کنار انواع رقیبان جدی که می‌ توانند مانند زنجیر صنعتی با اهداف انتقال نیرو مورد بهره برداری قرار گیرند، از مزایا و معایبی برخوردار است که با آنها آشنا می شویم.

مزایای استفاده از زنجیر صنعتی:

انتقال قدرت و حرکت در فاصله های محوری بسیار زیاد :

وقتی فاصله ی محور مولد نیرو تا محور مصرف کننده ی نیرو زیاد است، به جهت انتقال نیرو، یکی از بهترین و شاید تنها گزینه ی احتمالی زنجیر صنعتی می باشد. در محور هایی که هم‌ راستا نیستند و یا در ارتفاع نسبت به یکدیگر قرار گرفته اند، نمی توان از موارد عام مانند انواع کوپلینگ ها و یا گیربکس ها برای انتقال نیرو استفاده کرد. فاصله ی زیاد هم کارایی و ضریب اطمینان انواع تسمه را پایین می آورد. پس بهترین انتخاب می تواند همان زنجیرصنعتی باشد.

انتقال قدرت و حرکت در میان چند محور به شکل همزمان:

این ویژگی را نمی توان از انواع کوپلینگ ها یا گیربکس‌ ها انتظار داشت. این نوع از انتقال نیرو را فقط با بهره بردن از انواع تسمه ها و زنجیر های صنعتی می توان تولید نمود.

قابلیت کارایی خوب در محیط های متنوع و سخت:

عدم حساسیت به دما، عدم حساسیت به گرد و خاک و کثیفی محیط کار، در صورت استفاده از آلیاژ های ضد زنگ که تقریبا شامل تمامی زنجیر های صنعتی می باشد، عدم حساسیت به آب و زنگ زدن، عدم خورندگی آسان و تحمل انواع شرایط محیطی اسیدی، بازی و آب شور و… زنجیر صنعتی را به یک انتخاب مطمئن تبدیل خواهد کرد.

راندمان بالا:

شاید بالاترین راندمان در انتقال نیرو را بتوان از انواع گیربکس ‌ها انتظار داشت. اما در استفاده از زنجیر صنعتی که به نوعی در چرخ دنده های محور ها درگیر می شود، می توان این انتظار را داشت که تمامی نیروی تولید شده به خوبی انتقال پیدا کرده است. از این رو زنجیر صنعتی در انتقال نیرو از راندمان بالایی برخوردار است.

معایب زنجیر های صنعتی:

سنگین و گران قیمت:

اگر چه زنجیر صنعتی در قبال برخی از سیستم های پیچیده ی انتقال قدرت مانند انواع گیربکس ها از قیمت بسیار مناسبتری برخوردار است، اما از آنجا که اصولا همراه با ساختاری به مانند انواع تسمه ها انتقال قدرت را انجام میدهد به نسبت این تسمههای ساده از وزن بیشتردر کنار قیمت بسیار بالاتری در اجرا برخوردار هستند. البته اطمینانی که در انتقال نیرو تولید میکنند می تواند توجیه کاملی بر این سنگینی ها باشد.

ایجاد سرو صدای زیاد:

استفاده از این نوع زنجیر یعنی سایش تحت فشار دائمی فلزات که در صورت عدم روانکاری مطلوب سر و صدای بسیاری تولید خواهند کرد. این سر و صدا حتی در زمان روانکاری مطلوب نیز وجود خواهد داشت.

مونتاژ دقیق و سخت:

وقتی هرحلقه ی یک زنجیر صنعتی از مونتاژ پنج قطعه ی کوچک تولید خواهد شد به گونه ای که هر حلقه باید بتواند دراندازه و دقت بدون عیب باشد، به راحتی می توان به تولید و مونتاژ سخت این تجهیز پی برد.

شرایط نگهداری سخت:

زنجیرهای صنعتی همواره باید تحت بازدید و روانکاری مطلوبی قرار داشته باشند. کوچکترین کم توجهی به این مهم میتواند موجبات خرابی تا پارگی زنجیرصنعتی باشد. این حساسیت در نگهداری همواره از معایب قابل توجه زنجیرصنعتی می باشد.

در آموزش های دیگر ما، با انواع زنجیرهای کانوایر و زنجیرهای الواتر آشنا خواهید شد.